På Facebook och även via vanlig e-post snurrar det ofta ett meddelande som lockar med att f.ex du får se vilka som har tittat på din profil på Facebook både på svenska och engelska.
De som klickade på länken som följde med meddelandet spred vidare detta meddelande till alla sina Facebookkompisar. Tack för den, kompis! Vad den gjorde utöver det vill jag nog inte veta. Snodde den dina lösenord? Kapade din profil? Lade beslag på dina Facebookpengar? Eller var det bara ett ”virus” av typen ”undrar hur många vi kan få att posta den här?
Det finns några regler att rätta dig efter för att undvika att gå på skit som detta. Innan du klickar på länkar i statusuppdateringar eller mail från kompisar eller helt okända människor – tänk efter!
Språket.
Skriver din kompis plötsligt hyfsat långa meddelanden på engelska? Nej, förmodligen inte. Där har vi tur, vi icke engelsktalande. De flesta skräpmeddelanden är skrivna på engelska. Släng dem om du inte är helt totalsäker på att det faktiskt ÄR din kompis som har skrivit det här.
Dålig engelska/svenska.
Många sådana här påhitt är automatiskt översatta från tex engelska till svenska via tjänster som Google Translate. Om svenskan är så märklig att du knappt klarar av att följa instruktionerna, då är det förmodligen inte Nordea som har skrivit mailet. Meningar som ”På grund av det förklarar Nordea nästa månad för månaden av fraudkamp” borde minimera chanserna att lyckas, tycker man.
Dear mr cloudgirl!
Mailet kommer från en okänd avsändare som försöker tilltala mig vid namn genom att ta första ledet i min e-postadress och sedan sätta en titel (mr, ms, miss, mrs) framför utan att lyckas särskilt bra.
Det är ett så bra erbjudande att du nästan inte tror att det är sant. Stryk nästan. Saker som verkar för bra för att vara sanna är ofta just för bra för att vara sanna. Dvs. helt och totalt osanna.
Du har vunnit en tävling som du inte ens visste att du var med i!
Nä, det har du inte. Se punkt 4.
Upprepning.
Om många kompisar skriver exakt samma sak på Facebook, som i exemplet ovan, då ska du låta bli att klicka. Om meddelandet är publicerat i din logg kan du surfa till närmaste person som du och avsändaren har som gemensam bekant och kolla om meddelandet dykt upp där också. Har det det ska du nog radera det…
Nigeria.
Tyvärr betyder ordet Nigeria i ett mail faktiskt väldigt ofta att det är ettNigeriabrev du har fått. Sådana brev går ut på att få dig att lämna ut ett kontonummer eller att sätta in pengar någonstans. Gör du det försvinner dina pengar. De du satte in och lite mer. Kanske försvinner det du skulle sälja också. Nigeriabrev ger ofta sken av att komma från trovärdiga människor som uppger sig vara pastorer, lärare, bankirer eller advokater. De behöver just DIN hjälp. Du bör undra varför.
Officiella organisationer med gratis e-post.
Får du mail från en okänd avsändare som använder en e-postadress som slutar på yahoo.com eller hotmail.com ska du vara försiktig.
Klicka aldrig på okända exe-filer.
Filändelsen .exe betyder att filen är ett program. Har du inte själv bett att få ett program ska du inte klicka på den. Inte ens om den kommer från moster Anna. Ring moster och fråga vad det är först. Var skeptisk till hennes beskrivning. ”Jag fick den av en vän som fick den av en vän” är sånt som ska sätta igång dina varningsklockor.
Men du brukar ju inte skicka meddelanden till mig?
Om en avlägsen kompis eller bekant plötsligt hör av sig utan uppenbar anledning med ett bra erbjudande eller spännande tips ska du fundera på varför. Brukar ni inte höras annars? Står det inget om att ”det var länge sedan” eller ”jag kommer till din stad snart” eller ”hur står det till?”, då är det nog inte din avlägsna bekant som har skrivit meddelandet.
Sådär. Medan jag skrev detta dök Facebookmeddelandet ovan upp en gång till på min sida. Jag rapporterade det som spam och hoppas att du gör likadant när det dyker upp hos dig!
Lämna ett svar