Funkar inte siffrorna på ditt tangentbord, då har du kanske råkat trycka in Num Lock. En av många irriterande och till synes onödiga tangenter på PC:ns tangentbord. Här är listan på de konstiga tangenterna, deras ursprung och en del vettiga saker som de faktiskt kan användas till.
Num Lock
En tangent som existerar eftersom tidiga tangentbord ofta inte hade separata piltangenter. I stället tjänade åttan på det numeriska tangentbordet som en uppåtpil, fyran som en vänsterpil och så vidare. De kunde först användas som siffror när Num Lock var intryckt. Sedan 1983 har dock tangentborden haft separata piltangenter och markörstyrningstangenter som Home och Page Up vilket gör att Num Lock i dag allt som oftast är intryckt från början när datorn startar.
Num Lock-tangenten har dock fått hänga kvar och har fört en tynande tillvaro i snart 30 år. På en del bärbara datorer finns den inte längre med i uppsättningen. På Appledatorer har den aldrig funnits då de alltid har haft separata piltangenter.
SysRq
En förkortning för System Request. Om det inte hade varit för att knappen i dag delar plats med Print Screen på flertalet tangentbord kunde det här mycket väl vara den överlägset mest onödiga knappen. SysRq-tangenten är en kvarleva från 70-talets och används i dag inte till någonting. Då var ofta många terminaler anslutna till en så kallad stordator (mainframe på engelska) som stod för processorkraften och operativsystemet. Med hjälp av SysRq som framförallt fanns på IBM-datorer kunde man från terminalen komma åt stordatorn och ge kommandon till den. Tangenten har sedan använts till en del liknande funktioner på olika datormodeller som att ge olika tvångskommandon, den skulle därmed kunna sägas vara en uråldrig släkting till ctrl-alt-delete-funktionen.
Scroll Lock
En kvarleva från tiden innan musen då piltangenterna ofta var det enda sättet att navigera med. Piltangenterna flyttade vanligtvis markören upp och ner i texten – rad för rad. Genom att man tryckte in Scroll Lock ändrades piltangenternas funktion och de bläddrade då i stället hela vyn på skärmen vilket erbjöd ett snabbare och smidigare sätt att titta igenom olika program och dokument.
Tangentens funktion finns i dag bara kvar i ett fåtal program varav Excel troligtvis är det kändaste.
Pause/Break
Det svarta fåret i tangentfamiljen har sina rötter i telegrafins dagar. På telegraftråden skickades en konstant signal som bara avbröts när tråden var av eller då telegrafisten var på väg att börja sända meddelanden. Operatören bröt då signalen manuellt med en spak. När teleprintern uppfanns skapades en tangent som hade samma funktion. Pause/Break överlevde sedan in i terminalernas och stordatorernas tid.
I dag används Pause/Break i ett fåtal program, då oftast för att pausa nedladdningar. Den har inga egentliga funktioner inom vardagligt datoranvändande.
Insert
När du skriver text på din dator sätts ett nytt tecken in vid varje knapptryckning. Texten som står efter markören trycks undan. Så har dock inte alltid varit fallet. I standardläget för att skriva in text på gamla datorer tuggades texten som stod efter markören upp. Ett nollsummespel som bara kunde upphävas av Insert-tangenten.
Insert gjorde så att skrivläget i de gamla programmen och ordbehandlarna förändrades. När en bokstav skrevs tryckte den undan alla tecken efter markören ett steg, en funktion vi i dag tar för given.
Numera är Insertläget standard i alla program och knappen får allt oftare ge plats åt en dubbelt så stor
Delete-tangent.
Home
Home-tangenten hade sin glansperiod innan musen uppfanns och förenklade navigeringen inne i mjukvaran. I stället för att trycka sig upp med piltangenten hela vägen till början av ett dokument kunde man med ett tryck på Home komma upp direkt till ett fönsters topp. Funktionen finns kvar än i dag och är faktiskt rätt praktisk vid surfning på hemsidor som är sju resor långa. I ordbehandlingsprogram som Word kan man med ett tryck på Home-tangenten flytta markören till början av den rad man skriver på.
End
End-tangenten har exakt samma ursprung som Home, men tar i stället ner dig i källaren, till botten av ett dokument eller en sida. Tangentens funktion är även den omvända i ett ordbehandlingsprogram. Ett tryck tar dig till textradens slut.
Page Up/Page Down
Ytterligare två släktingar till Home och End. Om de två föregående tangenterna känns lite grovhuggna erbjuder Page Up och Page Down ett mer sofistikerat scrollande. För varje tryck hoppar vyn inne i ett program exakt en skärm upp respektive ner. Förr i världen en mycket användbar funktion som numera har konkurrerats ut en smula av scrollhjulet som i dag är standard på datormusen. I de flesta webbläsare har mellanslagstangenten samma funktion som Page Down.
De två tangenterna har en rad snabbkommandon knutna till sig. Till exempel kan de med Ctrl nedtryckt användas för att växla mellan flikar i din webbläsare. Är Shift nedtryckt används de för att markera texten före respektive efter markören i en ordbehandlare.
AltGr
AltGr är en förkortning för Alternative Graph, men den kan ha lite olika namn beroende på vilken tillverkare som har gjort tangentbordet. På en Mac motsvaras den av Option-tangenten. 99 gånger av 100 använder troligtvis svenska datoranvändare den här tangenten för att lirka fram ett @. Den är helt enkelt ett komplement till Shifttangenten och tar fram fler alternativ.
Caps Lock
Den kallas ibland skiftlås på svenska och ger stora bokstäver. Då den ligger farligt nära den välanvända A-knappen på tangentbordet trycks Caps Lock oftare in av misstag än med mening vilket kan skapa stor irritation. Till exempel när användaren råkar skriva hela stycken med versaler eller inte klarar av att slå in rätt lösenord omedveten om att Caps Lock är intryckt. På en del tangentbord byter Caps Lock plats med Ctrl för att undvika irritationsmomenten, vissa tillverkare har börjat att plocka bort den helt.
Som en hyllning till den onödiga tangenten firar datornördar världen runt Caps Lock-dagen som infaller både 22 oktober och 28 juni.
HAR DU RÅKAT SKRIVA MED cAPS LOCK INTRYCKT I wORD KAN DU ÄNDRA TEXTEN GENOM ATT MARKERA DEN, GÅ IN UNDER TECKEN, ÄNDRA SKIFTLÄGE OCH SEDAN VÄXLA SKIFTLÄGE.
Vagnretur
Det här är inte alls en onödig tangent, man använder den varje dag. Men det faktum att Returtangentens, eller Enter som den ibland kallas, ursprungliga namn härstammar från skrivmaskinen säger en del om tangentbordets snåriga härstamning.
Vagnretur är den mekanism på skrivmaskinen som skickar tillbaka skrivläget till vänster, på radens början. En funktion som ju finns bevarad in i dagens ordbehandlingsprogram, även om Entertangenten i dag har många fler användningsområden.
Lämna ett svar